Vispad creme fraiche

Men hur?

Vad är vispad creme fraiche? Jag förstår att jag för många slår in vidöppna dörrar med detta inlägg  men som jag skrivit flera gånger förut:

Om det så bara är en enda person, kanske en nybörjare, detta kan hjälpa, är det lönt.

I många recept står det att man ska vispa creme fraiche eller servera vispad creme fraiche till.

Jag vispade min creme fraiche, förstod aldrig varför man skulle vispa den, för det blev ingen skillnad.

Dessutom är det viktigt att det är fet creme fraiche, annars går den inte att vispa till fast konsistens.

Så här vispar du creme fraiche!

I recepten står aldrig att man ska vispa, vispa, vispa och vispa lite till tills creme fraichen blir fast. Det händer först efter en längre stund, typiskt sådant man bara ”ska veta” men hur sjutton vet man det? Logiken är väl att man, precis som med grädde, vispar tills den blir fastare men det är inte lätt att veta att det tar lång tid.

Det tog mig flera år och flera vispade rinniga creme fraiche innan jag irriterad letade på nätet efter ett svar – vad gjorde jag för fel?  Någon måste kunna förklara vad jag gjorde för fel. Inte ens lätt att hitta ett svar.

En dag efter mycket letande – JAHA! Bara att vispa på, den blir fast – till slut!

Istället för ”vispa creme fraiche” borde det stå ”vispa creme fraiche länge tills den tjocknar”

Jag har ingen vana att servera vispad creme fraiche till desserter (som ni förstår, he he :)) Däremot vispar jag numera creme fraiche tjock när jag gör kalla såser, dip eller till fyllning. På så vis blir det inte rinnigt. Det är ett riktigt bra tips!

Hos kocken Michael på Kocksnack hittar du tips på hur man enkelt formar ett snyggt ägg.

Vispad creme fraiche

Vispad creme fraiche

Populärt inlägg

Vispad creme fraiche har blivit ett av mina flest lästa inlägg.

Jag trodde att jag var en av få som inte kände till det här med att vispvispa en lång stund och tvekade att publicera inlägget. De flesta vet väl redan det här. Jag misstog mig och tror att nuförtiden får man ett snabbt hos mig svar om man letar.

Inlägget fyllde ett tomrum av frustrerade creme fraiche-vispare :))

30 Kommentarer

 1. SysterYster 8 år sedan

  Tycker detta var ett toppentips!

  • Monika 8 år sedan

   Tack! Tänker ofta att alla redan vet men förmodligen inte eftersom jag inte visste när jag började laga mat. Ha en trevlig helg!

 2. Björne 7 år sedan

  Strålande! Ska prova ikväll.
  Men vilken fetthalt måste det vara? Vispgrädde har 36-40% fett.

  • Monika 7 år sedan

   Kör fullfett så blir det bäst. Man kan ju ta lite mindre istället :) Ha en fin helg!

 3. Anonym 5 år sedan

  Jättebra jag visste inte men nu blev det bra på smörgåstårtan

  • Monika 5 år sedan

   Hej!
   Roligt att tipset hjälpte dig! Det är ganska stor skillnad när man ska använda det, t ex i en smörgåstårta. God Jul!

 4. Anonym 5 år sedan

  Superbra tips!!! Helt suveränt.

 5. Jessica 4 år sedan

  Genialiskt!! :) Stort tack för detta tips!! Jag gör egen inlagd sill till jul, och blandar då Creme Fraiche med majonnäs, och har sedan i pressad vitlök, hackad röd chili, hackad rödlök, hackad gräslök, samt svartpeppar och en aning salt, innan jag vänder i inläggningssillen i skurna bitar. Det blir jättegott, men jag har alltid blivit så frustrerad av att det blir så rinnigt. Funderade på om jag skulle testa med lätt CF, men jag köper helst den fullfeta. NU vet jag hur jag ska göra för att få en bättre konsistens! Får nästan göra en laddning till påsk :D TACK!

  • Monika 4 år sedan

   Hej Jessica! Kul att tipset hjälpte dig. Jag förstår precis, jag var också så frustrerad. Jag använde creme fraiche till olika saker och så funkade det inte, precis som du säger – bara rinner. Din sill låter supergod! Kram Monika

 6. enrandigkatt 4 år sedan

  Bra!
  Vi behöver lära oss våga fråga. Hur ska man annars lära sig.

  Det finns inga dumma frågor…

  ? ?

  • Monika 4 år sedan

   :-)) Den här posten är ett av mina mest lästa. Kul att något så självklart, tror många, egentligen är ett mysterium för de flesta, ha ha.

 7. Barbro 3 år sedan

  Tack för tipset. Jag har aldrig provat att vispa CF, men däremot läst om det i olika recept. Nu ska jag verkligen testa detta och förhoppningsvis funkar det när jag nu vet att det är tålamod och ännu mera tålamod som gäller.

 8. David 3 år sedan

  Jag har för mig att Skåne mejerier creme fraiche är lättare att vispa. Vet dock inte vilken fetthalt…

  Mvh David

  • Monika 3 år sedan

   Hej! Vilket bra tips, tack! Som f d malmöbo använde jag bara Skånemejerier men sedan jag flyttade till Sthlm finns inte deras produkter på så många ställen så jag har ingen jämförelse. Jag ska hålla koll och jämföra när jag kan. /Monika

 9. Lunkers 3 år sedan

  Hur långt är att vispa länge….20min 30min eller 2 timmar?

  • Monika 3 år sedan

   Hej!
   Vispa tills den blir fast – beroende på om du vispar för hand eller med elvisp, gissar jag på ca 7-8 minuter minuter.
   Ska du forma ett äggtill en snygg uppläggning, ska den vara rejält fast, ska den användas i till exempel en fyllning kan det vara lösare.
   /hälsningar
   Monika

 10. Ewa Karlen Olsson 3 år sedan

  Hej, tack för svaret. Skall imorgon påskafton göra Sareksnittar med räkor, där står att man kan vispa CF om man vill få den fastare. Aldrig hört talats om. Så imorgon skall jag testa / Ewa

  • Monika 3 år sedan

   Hej Ewa! Hur gick det med ditt vispande? Blev det bra? Jag hade inte heller hört talas om det :) Jag var glad när jag hade fattat grejen. Ha det fint! / Monika

 11. Annie 3 år sedan

  Vi skulle ha hårdvispad CF en gång, men någon hade tycket att vi gott kunde nöja oss med mindre fet så hen hade köpt lättCF. Det funkade inte. Så satsa på den feta.

  • Författare
   Monika Österheim 3 år sedan

   Helt rätt, det måste vara fullfet creme fraiche. Inser att jag inte skrivit det i texten. Tusen tack för tipset, det ska jag genast lägga till./Monika

 12. Helena - Oh darling, let's be adventurers 2 år sedan

  Tack för ett toppentips!! :)

 13. Stefan Persson 2 år sedan

  Nån som testat köra med mixer??

  • Författare
   Monika Österheim 2 år sedan

   Jag har inte testat men det är värt ett försök. Om du testar kan du väl höra av dig igen? Glad Påsk / Monika

 14. Monica 2 år sedan

  Ett annat tips när man gör röror med creme fraiche är att låta den bli rumsvarm innan man blandar ihop den med de andra ingredienserna, då blir den inte heller rinnig. Går att kyla därefter igen. Gäller fullfet creme fraiche.

 15. Anonym 1 år sedan

  Tack !

 16. Stefan 8 månader sedan

  Hejsan. Läste i receptet att vispa cream Fraichen tills den blir lite tjockare. Slutade o vispa efter ca 2 min o tänkte det räcker. Ha,ha til min smörgåstårta. Det blev bara fiasko av det. Googlade naturligtvis direkt efter och kom på detta suveräna tips. 🙈 Tack för tipset. Som sagt för sent att Stiga tidigt upp. Mvh Stefan

  • Författare
   Monika Österheim 8 månader sedan

   Hej Stefan! Kul att mitt enkla tips kunde hjälpa dig. Jag fattar grejen exakt, hade ju samma problem. Att det ska vara så svårt att förklara enkla basgrejor, ha ha. Tack för att du hörde av dig! /Monika

   • Evy 3 månader sedan

    Funkar det med vispad creme fraiche i varm mat?

    • Författare
     Monika Österheim 3 månader sedan

     Javisst funkar det. Att den är vispad förändrar bara konsistensen. I mat blir den som från början. /Monika

 17. Marie 4 månader sedan

  Kan man förbereda den vispade CF några timmar innan, håller den sig tjock då? Eller bör jag göra det precis innan servering? Jag tänkte blanda i florsocker och vispa den till en dessert.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka