Vispad creme fraiche

Men hur?

Vad är vispad creme fraiche? Jag förstår att jag slår in vidöppna dörrar för många med detta inlägg men som jag skrivit flera gånger förut:

Om det så bara är en enda person, kanske en nybörjare, detta kan hjälpa, är det lönt.

I många recept står det att man ska vispa creme fraiche eller servera vispad creme fraiche till.

Jag vispade min creme fraiche, förstod aldrig varför man skulle vispa den, för det blev ingen skillnad.

Så här gör du!

Det står aldrig i recepten att man ska vispa, vispa, vispa och vispa lite till tills creme fraichen blir fast. Det händer först efter en längre stund! Typiskt sådant man bara ”ska veta” men hur sjutton vet man det? Logiken är väl att man, precis som med grädde, vispar tills den blir fastare men det är inte lätt att veta.

Det tog mig flera år och flera vispade rinniga creme fraiche innan jag irriterad letade på nätet efter ett svar – vad gjorde jag för fel?  Någon måste kunna förklara vad jag gjorde för fel. Inte ens lätt att hitta ett svar.

Efter mycket letande: jahaaa! Bara att vispa på, den blir fast – till slut!

Istället för ”vispa creme fraiche” borde det stå ”vispa creme fraiche tills den tjocknar”. Vispa länge.

Jag har ingen vana att servera vispad creme fraiche till desserter (som ni förstår, he he :)) Däremot vispar jag numera creme friache tjock när jag gör kalla såser, dip eller till fyllning. På så vis blir det inte rinnigt. Det är ett riktigt bra tips!

Populärt inlägg

Det här inlägget har blivit ett av mina flest lästa. Jag trodde att jag var en av få som inte kände till det här med att vispvispa en lång stund. Jag minns att jag tvekade att lägga ut det för de flesta vet väl redan. Jag misstog mig och tror att nuförtiden får man ett snabbt hos mig svar om man letar. Jag fyllde ett tomrum av frustrerade creme fraiche-vispare :))

16 Kommentarer

 1. SysterYster 5 år sedan

  Tycker detta var ett toppentips!

  • Författare
   Monika 5 år sedan

   Tack! Tänker ofta att alla redan vet men förmodligen inte eftersom jag inte visste när jag började laga mat. Ha en trevlig helg!

 2. Björne 5 år sedan

  Strålande! Ska prova ikväll.
  Men vilken fetthalt måste det vara? Vispgrädde har 36-40% fett.

  • Författare
   Monika 5 år sedan

   Kör fullfett så blir det bäst. Man kan ju ta lite mindre istället :) Ha en fin helg!

 3. Anonym 2 år sedan

  Jättebra jag visste inte men nu blev det bra på smörgåstårtan

  • Författare
   Monika 2 år sedan

   Hej!
   Roligt att tipset hjälpte dig! Det är ganska stor skillnad när man ska använda det, t ex i en smörgåstårta. God Jul!

 4. Anonym 2 år sedan

  Superbra tips!!! Helt suveränt.

 5. Jessica 1 år sedan

  Genialiskt!! :) Stort tack för detta tips!! Jag gör egen inlagd sill till jul, och blandar då Creme Fraiche med majonnäs, och har sedan i pressad vitlök, hackad röd chili, hackad rödlök, hackad gräslök, samt svartpeppar och en aning salt, innan jag vänder i inläggningssillen i skurna bitar. Det blir jättegott, men jag har alltid blivit så frustrerad av att det blir så rinnigt. Funderade på om jag skulle testa med lätt CF, men jag köper helst den fullfeta. NU vet jag hur jag ska göra för att få en bättre konsistens! Får nästan göra en laddning till påsk :D TACK!

  • Författare
   Monika 1 år sedan

   Hej Jessica! Kul att tipset hjälpte dig. Jag förstår precis, jag var också så frustrerad. Jag använde creme fraiche till olika saker och så funkade det inte, precis som du säger – bara rinner. Din sill låter supergod! Kram Monika

 6. enrandigkatt 11 månader sedan

  Bra!
  Vi behöver lära oss våga fråga. Hur ska man annars lära sig.

  Det finns inga dumma frågor…

  🐆 🐯

  • Författare
   Monika 11 månader sedan

   :-)) Den här posten är ett av mina mest lästa. Kul att något så självklart, tror många, egentligen är ett mysterium för de flesta, ha ha.

 7. Barbro 8 månader sedan

  Tack för tipset. Jag har aldrig provat att vispa CF, men däremot läst om det i olika recept. Nu ska jag verkligen testa detta och förhoppningsvis funkar det när jag nu vet att det är tålamod och ännu mera tålamod som gäller.

 8. David 7 månader sedan

  Jag har för mig att Skåne mejerier creme fraiche är lättare att vispa. Vet dock inte vilken fetthalt…

  Mvh David

  • Författare
   Monika 7 månader sedan

   Hej! Vilket bra tips, tack! Som f d malmöbo använde jag bara Skånemejerier men sedan jag flyttade till Sthlm finns inte deras produkter på så många ställen så jag har ingen jämförelse. Jag ska hålla koll och jämföra när jag kan. /Monika

 9. Lunkers 5 månader sedan

  Hur långt är att vispa länge….20min 30min eller 2 timmar?

  • Författare
   Monika 5 månader sedan

   Hej!
   Vispa tills den blir fast – beroende på om du vispar för hand eller med elvisp, gissar jag på ca 7-8 minuter minuter.
   Ska du forma ett äggtill en snygg uppläggning, ska den vara rejält fast, ska den användas i till exempel en fyllning kan det vara lösare.
   /hälsningar
   Monika

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka