Är inte detta en liten anrättning som vi typiskt kommenterar ”varför gör vi inte det oftare, det är sååå gott och så enkelt”?

Det tar inte många minuter att rada upp några läckra rostade mackor och toppa dem med lite gott. Grejen är alltid att komma på det, eller hur?

Jag såg en bild och blev jättesugen! Nu frestar jag er :-)

Gör nu en god laxmacka!

 

Rostad macka med rökt lax på dill- och citronfärskost, toppad med friterad kapris

du behöver:
bröd att rosta, rejäla skivor
rökt lax, kanske 2 skivor per macka
färskost (typ philadelphia)
fet yoghurt (typ turkisk eller rysk)
citronsaft
dill
kapris (jag tycker att italiensk kapris i salt är gott men det kvittar, ta den du gillar och har hemma)
något grönt – salladsblad, ruccola eller liknande

Till detta får man själv anpassa mängderna till antal mackor.

Om du använder kapris i salt måste den saltas ur. Skölj bort allt salt, lägg den i vatten, byt vattnet och skölj igen – upprepa flera gånger tills den kraftiga saltsmaken är borta (smaka). Torka den sedan på hushållspapper.

Vispa för hand 2/3 färskost med 1/3 turkisk yoghurt till en len kräm – ska vara rikligt på brödskivorna. Pressa färsk citronsaft och blanda i lagom mängd, lite åt gången tills du är nöjd. Salta och peppra. Smaka av. Hacka dill och blanda i tills du är nöjd – vissa älskar dillsmaken, andra vill ha den lite mer i bakgrunden.

Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i kaprisen när oljan är het. Fritera den snabbt. Den får en nötaktig doft när den är klar och bleknar i färgen – mer åt svagt brunt än grönt. Detta går ganska fort och passa så att du inte bränner den. Om kaprisen är sköljd och inte torkat helt kan det sprätta i oljan när du lägger i den i pannan. Var försiktig.

Jag var väldigt frestad att tillsätta senap i krämen – klassiskt till lax som i till exempel hovmästarsås mm. Jag hejdade mig dock. Den här mackan skulle inte smaka helt som vanligt, tänkte jag. Den smakar istället som typiskt pålägg i amerikansk bagel. Senapen sparar jag till påskbordet.

Montera mackorna så de ser vackra och goda ut, dekorera eventuellt med lite dill och en citronskiva, dra ett varv på pepparkvarnen!

laxmackor på skärbräda

5 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 4 år sedan

    Man kan inte säga annat än att detta skall testas. Är säkert jättegott, jag är övertygad!

    • Författare
      Monika 4 år sedan

      Ja, en rostad laxmacka KAN inte bli fel. Mums!

  2. Ewa Sundbäck 4 år sedan

    Vilken suveränt god macka! Jag hade den som förrätt på skivor av kavring och jag hade kunnat äta det även till huvudrätt och i stället för tårta. Jag har inte gjort den för sista gången! :D

    • Författare
      Monika 4 år sedan

      Så roligt att det blev gott! Jag blir också jätteglad att du hör av dig. Bloggar du också?

      • Författare
        Monika 4 år sedan

        Ja, nu vet jag var jag kände igen dig från! Blogg100! Minnet är kort. Det är kämpigt med inlägg varje dag, puh.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka