fågelGRÖNTLCHF & LOWCARBOSTSMÅRÄTTER & TILLBEHÖR

Citronkyckling med burrata och tomatsallad

In fågel, GRÖNT, LCHF & LOWCARB, OST, SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR on

 

burratina_i_närbild

Nu längtar vi efter värme, ljus och färg. Den här salladen sprakar av färg så jag kunde inte motstå den. Ser det inte gott ut?

Det bästa ordet att beskriva salladen är fräsch – citron och mynta gör salladen solig och pigg, ruccolan är pepprig, burratan eller mozzarellan är krämig och passar klassiskt fantastiskt bra till mogna söta tomater (tomaterna är inte helt kul ännu men det kommer snart). Kycklingen tillför extra protein utan att tynga ner rätten. Vill man ha lite crunch (och skiter i kolhydrater och kalorier), strör man krutonger över.

Jag har burratina i min sallad, miniburrata. Jag tycker att det är sååå gott. Här och här har jag andra jättegoda recept med burrata som ni kan testa. Det går att byta ut burrata mot fin kvalitetsbuffelmozzarella. Burrata har ett yttre av fast mozzarella och ett krämigt inre av mjuk mozzarella och grädde, så därför är sorterna utbytbara.

Salladen passar också bra på en buffé, kanske nu till påsk eller senare på sommarkalasen. Jag hade då skurit kycklingen tunt och kanske lagt upp minimozzarella och serverat bröd till eller knapriga krutonger vid sidan. Smaksak.

Receptet finns i Donna Hays nya bok Fresh and Light (finns även att köpa för nerladdning till tablets numera). Jag fick boken av min bästis när hon var på besök härom veckan. Boken är sprängfylld med läckra fräscha rätter. Jag blir så inspirerad att jag sitter och hoppar på stolen och vill testa allt. Den här kyckling- och mozzarellasalladen är på omslaget av boken så mitt upplägg är copycat rakt av. Kan Donna, kan jag ;-)

Jag har lagt till mer salt i receptet för sältan var i underkant (tycker jag). Det är min idé med krutonger och bröd. Jag kan tänka mig att en del vill ha salladen lite sötare – söta då dressingen.

Det är enkelt att anpassa rätten till lowcarb genom att minska på tomaterna och komplettera med t ex sparris.

 

Citronkyckling med burrata och tomatsallad

4 pers

Kyckling:
1 l kycklingbuljong
1 skivad citron
4-6 kvistar timjan
1 tsk hel svartpeppar
4 kycklingbröst, ca 180 g/styck (trimmade)
eventuellt extra salt – ska smaka ganska salt så att kycklingen får lite sälta (beroende på hur salt buljongen är)

Koka upp buljong, citron, timjan och peppar (och eventuellt salt). Lägg i kycklingbrösten och låt koka 3 minuter. Ta kastrullen från värmen och lägg på ett lock. Låt stå i ca 10 minuter eller tills kycklingen är klar.

Tips är att koka kyckling och sedan ha den färdig i kylen några dagar. Den kan användas i många rätter.

Sallad:
4 stora tomater eller många mindre/små (tänk själv hur mycket man äter)
2 stora burrata eller buffelmozzarella eller 4 burratina (små burrata)
en näve hackad mynta (spara blad till dekoration)
150 g strimlad ruccola

Skär kycklingbrösten i skivor och blanda med strimlad ruccola.
Dela/skiva tomaterna.
Dela osten om du har den stora varianten.

Citrondressing:
2 msk rivet citronskal
1,5 tsk socker (eller sötning)
3 msk nypressad citronsaft
2 msk olivolja
salt

Blanda, vispa eller skaka :-) Dressingen blir ganska syrlig (beror såklart även på citronerna) men syrligheten försvinner in i salladen sen och ger den fräschör.

Lägg upp salladen på ett stort fat eller fyra tallrikar.
Börja med tomaterna och slår lite dressing över. Lägg sedan på kycklingen och fördela osten. Dressa hela salladen och strö över flingsalt och dra några varv på pepparkvarnen. Ringla över extra olivolja av någon fin sort.

Servera lite bröd till eller strö över krutonger om du vill.

kyckling_i_citron

kyckling_med_ruccola

citronkyckling_med_tomatsallad

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka