Hittade ett recept i min favorittidning Lantliv Mat & Vin (nr 3 2014) som blev favorit på studs. Precis som utlovat är mackan ”to die for” i sin enkelhet med ett glas vin en fredagskväll.

Det finns massor av liknande recept, alltså inget unikt alls men…som vanligt…man ska komma på det. Det är precis det som är inspiration.

Löken, söt och knäckig i kanterna, till den salta och feta osten. Brödet är frasigt och doftar gott rostat. Mackan och vinet värmer kinderna och det där stadiet mys infinner sig. Perfekt!

 

Ädelosttoast med lök
4 mackor/2 port (eller 4 port beroende på brödskivans storlek)

4 stora skivor ljust surdegsbröd (inte för tunna skivor)
2-3 rödlökar
4 knippelökar eller 1 purjolök (behövs inte, men det gröna ser vackert ut men bidrar bara marginellt smakmässigt = mackan blir god ändå)
olja
1 msk balsamvinäger
1 tsk rörsocker (annat socker fungerar givetvis)
75-100 g ädelost
flingsalt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 225C. Lägg brödskivorna på en plåt.
Skala och klyfta rödlöken, 4 eller 6 delar beroende på storlek. Skär inte av rotdelen som håller ihop klyftorna, bara skägget (trådarna).
Dela knipplöken på längden och skölj. Anpassa längderna till mackan.
Hetta upp generöst med olja och stek löken i ca 15 minuter på låg värme tills den blir mjuk. Vänd försiktigt på klyftorna efter halva tiden – ser sedan fint ut om några klyftor hänger ihop men det har ingen betydelse. Häll över balsamico och strö över sockret. Rör om och låt det hastigt fräsa ihop några sekunder. Salta och peppra.
Fördela löken på bröden och bryt över osten. Gratinera toasten i ugnen 10+ minuter. Klart när löken får färg och osten bubblar. Passa brödet så att det inte bränns i kanterna. Sänk då värmen.

Ett Amarone eller Ripasso är underbart till.

Jag gratinerade mackorna på plankor. Man ser på bilden hur osten bubblar.

Ädelosttoast_från_sidan

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka