KÖTTLCHF & LOWCARBSÅS

Kål i lammrulle med persiljesås

In KÖTT, LCHF & LOWCARB, SÅS on

 

Jag köpte en ny fantastisk kokbok häromveckan – Lammkokboken av Rune Kalf-Hansen.

När jag var och åt lunch en dag på Kalf & Hansen, det oerhört populära och prisbelönta lunchstället i ett av Mariatorgets hörn på Söder, hade jag tid att bläddra i deras kokböcker som låg i fönstret. Jag fastnade direkt för den här Lammkokboken.

Jag lagar alltför sällan lamm och recepten i boken gjorde mig både intresserad och väldigt sugen. Det är också en bok där Kalf-Hansen delar med sig av en massa kunskap och bra tips för att lyckas. Han är dessutom en makalöst bra kock, vilket de ringlande köerna och trängseln i lilla matstället vittnar om. Sedan är det extra kul att en av mina första riktigt bra matupplevelserna i Stockholm är skapat av en sympatisk dansk, skåning och malmöit som jag är :))

Min första rätt ur boken blev en rulle på lammfärs – husmanskost med klassiska smaker som bara kan bli fantastiskt. Och det blev det, håll-käften-gott som man säger i Danmark :))

Kål i lammrulle med persiljesås

4 pers

Lammrullen:
600 g lammfärs
250 g bit vitkål
10 små sardellfiléer eller anchovypaste (skippa inte dessa även om du inte gillar sardeller, blir ingen fisksmak alls utan bara god sälta och tillför umami). Blanda inte ihop sardeller med ansjovis, det är något helt annat (skarpsill) men sardeller heter anchovy på engelska.
Du behöver värmetålig plastfolie (hade inte jag, klippte isär en stekpåse (vanlig Toppits eller liknande klara bara 120 grader))
Uppdatering: det går bra att använda ugnsfolie.
salt och peppar

Såsen:
4 gula lökar (400 g)
4 dl vispgrädde
1 -2 knippen persilja beroende på storlek (jag använde bladpersilja)
3 msk citronsaft
3 msk rapsolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 180 grader.
Fördela lammfärsen på en bit plastfolie (eller ugnsfolie). Strimla kålen fint och fördela den på färsen. Hacka sardellfiléerna riktigt smått (nästan till en kräm) och fördela (bred ut) dem också. Salts och peppra.
Rulla ihop färsen till en rulle med hjälp av plasten. Plasten ska bara vara kvar runt om rullen för att hålla ihop den under tillagningen.
Lägg rullen i en form som kan samla upp den goda buljongen som rinner ut under tillagningen och som ska användas till såsen.
Innertemperaturen ska vara 65 grader och det tar ca 25 minuter.

Hacka löken och stek den blank i oljan. Tillsätt grädden, salt och peppar och koka ihop 5 minuter. Hacka persiljan och blanda den i såsen tillsammans med citronsaften. Tillsätt stekskyn från lammrullen (allt eller en skvätt eller inget). Smaka av med salt och peppar.

Servera rullen i skivor och eventuellt ett par små kokta potatisar eller en klick gott mos (söte mannen ville ha potatis men det behövs verkligen inte).

bladpersilja i närbild

1 Kommentar

Pingbacks

  1. […] kål i lammrulle med persiljesås […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka