Kålchips

Svartkål eller grönkål

Har du testat kålchips?

Ja, de flesta har testat efter flera års hajp men det är bra att bli påmind om hur himla gott det är.

Använd svartkål eller grönkål. Här har jag använt den goda svartkålen (korsning av grönkål och savoykål). Testa även att ugnsrosta stora spenatblad som är lika gott men mer pill, se tidigare inlägg ugnsrostad spenat.

Så här gör du

Sätt ugnen på 100-150C (många kör varmare ugn men jag föredrar lägre temperatur för att inte bränna dem).

Tvätta och torka bladen noga.

Skär bort den grova mittnerven och skär bladen i bitar (inte för små då smular de bara) och lägg dem på en ugnspappersklädd plåt. Överlappa inte bladen.

Droppa (oliv)olja över bladen och strö på lite salt (eller eventuellt annan krydda). Vänd runt bladen och se till att alla ytor täcks. Lite olja räcker länge, bara att massera och vända och vrida lite. Ju noggrannare man är desto krispigare blir chipsen.

In i ugnen ca 15 minuter. Passa kålchipsen för de bränner lätt och då smakar de beskt. De ska inte bli bruna utan mörkgröna och fjäderlätta när är de färdiga. Testa några gånger under tiden i ugnen!

De kan kryddas med vilken krydda som helst. Jag river gärna parmesan över dem direkt de kommer ut ur ugnen.

Ät de som snacks, servera dem som tillbehör till någon rätt (bara att anpassa kryddningen) eller toppa en soppa. Jättegott!

Förvånansvärt gott!

svartkal_chips_upplagt

3 Kommentarer

  1. Lena Olsson 9 år sedan

    oh, nu är du tillbaka med allt ditt goda. Saknar våra härliga träffar här i Malmö // Kram från ett soligt Mö

    • Monika 9 år sedan

      Åh tack Lena! Blir jätteglad för dina hälsningar :-) Jag saknar er också jättemycket. Har inte fattat mitt nya avstånd till familj & vänner än. Kommer väl som en chock när övergången har satt sig. Kram

Pingbacks

  1. […] kålchips av svartkål eller grönkål […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka