Den här kålälskaren slår ett slag för säsongens svartkål!

Svartkål är en korsning mellan grönkål och savoykål och skördas nu under senhöst och vinter. Den odlas på Bjärehalvön så det känns bra att äta hyfsat närodlat. Svartkål är, enligt vad jag läst, populär i Toscana så det är naturligt att hitta inspiration i det italienska köket.

Vad kan man hitta på med svartkål?

Det mesta! Här finns en liten guide med tips & inspiration.

Fräs till exempel kålen med lök och vitlök. Eller gräddstuva den. Gör en soppa. Frasiga kålchips. Superfinstrimlad i sallad.

Kålen passar bra till pasta, gnocchi, rökt & kallskuret, helt i toscansk anda (de brukar ha klart för sig när det gäller smaker).

Fräs god svamp till.

Toppa med ost: Parmigiano Reggiano, chèvre, Fetaost, Halloumi, Västerbottenost, Cheddar eller annan smakrik ost. Strössla över t ex rostade pumpafrön, valnötter eller pinjenötter för lite tuggmotstånd.

Kålen mättar bra, är supernyttig, billig och går snabbt att tillaga.

För att få lite julkänsla är det såklart gott att smaksätta den stuvade kålen med senap till julskinkan.

Svartkal_skarbrada

Gräddstuvad svartkål

En bunt svartkål 200-300g (min bunt var 200g) och beroende på vad man äter till räcker det till 3-4 pers.

Tvätta kålen och torka den lätt. Skär bort den grova mittsträngen. Finstrimla kålen riktigt fint.

Hacka en klyfta vitlök och halv gul lök.

Riv en halv näve parmesan

1-2 dl vispgrädde (Eller vegetariskt alternativ. Vill man köra fettsnålt och inte har någon ost i får man använda lite redning till stuvningen)

Fräs kålen rejält i lite olja på medelvärme. I slutet låter du först den gula löken fräsa med en stund, sänk värmen lite och lägg i vitlöken att fräsa med. Är värmen för hög blir vitlöken brun och besk.

Slå över grädde och låt det puttra en liten stund tills kålen har mjuknat men ändå känns pigg (smaka). Öka på med grädde om det behövs. Mot slutet, lägg i parmesan lite i taget, smaka av och låt bli varmt (koka inte).

Smaka till sist av med salt och peppar (salta efter osten kommit i eftersom den kan vara salt) och tillsätt några droppar citronsaft eller vinäger så att alltihop piggnar till.

Vill du utesluta ost blir det ändå gott men tänk på att du kan behöva reda såsen. Smaksätt med krydda du gillar.

Smaksätt med både ost och din favoritkrydda. Bara att pröva sig fram.

Serverar du kålen till chark eller rökt kött eller fisk, tänk på att det kan bli väldigt salt tillsammans så anpassa stuvningen till det du äter till.

På bilden ovan äter jag gräddstuvad svartkål med stekt korv och härligheten toppad med parmesan. Prövar för första gången korven Stockholmare – snäll i smaken men god.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka