desserttips & tricks

Klassisk New York cheesecake med ljuvlig mandelbotten

In dessert, tips & tricks on

Jag hoppas att ni som börjat följa min blogg hänger kvar trots sporadiska inlägg. Jag hinner inte med så mycket matlagning nu när vi är mitt uppe i lägenhetsförsäljning och flyttförberedelser.

Men…en god cheesecake kan man alltid klämma in i tidsschemat eller som vännen sa: ”lite cheesecake finns det alltid plats för” :-) Idag är det National Cheesecake Day i USA och det måste firas, hurra!

Cheesecake är något av det godaste jag vet. Bäst av alla varianter, tycker jag, är en Classic New York Style Cheesecake med riktig biscuit base, mandelkaksbotten, och med en underbar touch av citron i den mäktiga men ändå lite fluffiga fyllningen.

Den är god som den är rakt upp och ner men om man vill servera något till passar några bär mycket bra. Jag har gärna några jordgubbar eller blåbär till. Det ser dessutom så vackert ut mot den vaniljfärgade maffiga kakan.

Jag provade ett recept som Australiens matdrottning Donna Hay lagade i ett avsnitt av Masterchef Australia. Receptet visade sig vara kanonbra och jag har nu testat det en massa gånger och anpassat det till svenska förhållanden.

Jag använder en ricotta av märket Brimi som jag köper på Möllans Ost i Malmö. Jag har testat några andra märken som inte blev lika bra. Brimi ger exakt den där syrligheten och aningen grynighet som cheesecaken ska ha. Detta har ingen stor betydelse men jag vill ändå nämna det för om ni har möjlighet att välja är det bra att veta.

Jag vill även dela några tips att testa om ni får problem med att kakan spricker. Våra ugnar är så olika och ingrediensernas kvalitet skiljer sig. Pröva dig fram:
Vispa inte fyllningen för mycket.
Om du har varmluftsugn, testa att grädda i över- och undervärme.
Sätt eventuellt en liten skål med några msk vatten i botten av ugnen.
Pröva att sänka temperaturen en aning.
Om alla ingredienser till fyllningen håller samma temperatur minskar risken för att kakan spricker.

Min kaka sprack de två första gångerna. Jag rör nu min fyllning försiktigt, gräddar i över- och undervärme och kakan har inte spruckit sen dess.

Gör gärna kakan dagen före.

Classic_NY_cheesecake_terass

New York Cheesecake

Botten
40 g malda mandlar eller mandelmjöl
100 g vetemjöl
50 g strösocker
100 g tärnat kallt smör

Fyllning
300 g cream cheese (typ Philadelphia)
500 g färsk ricotta
4 ägg
300 g strösocker
1 msk rivet citronskal
0,5 dl färskpressad citronsaft
0,5 tsk vanilj (extrakt eller liknande)
2 msk majsstärkelse
2 msk vatten

Gör så här
1. Värm ugnen till 150°C.

2. Botten: Lägg mandelmjöl, vetemjöl, socker och iskallt smör i en bunke. Knip snabbt ihop degen med fingertopparna tills den blir smulig. Får gärna vara små små bitar av smöret. Smöret får inte börja smälta så det kladdar. Arbeta snabbt med kalla händer.

3. Klä botten av en 20 cm springform med bakplåtspapper. Smörj pappret lätt. Lägg i degen till botten och tryck ut den snabbt och försiktigt med kalla fingrar. Jämna till ytan med baksidan på en sked. Tryck inte utan svep skeden snabbt och lätt över ytan med långa rörelser tills den är jämn. Grädda i 15 min eller tills gyllenbrun. Sätt åt sidan att svalna.

4. Fyllning: Blanda cream cheese, ricotta, socker, citronskal, citronsaft och vanilj i en bunke eller matberedare. Rör ner äggen. Rör vattnet med majsstärkelsen och häll i fyllningen. Mixa lätt/snabbt eller vispa försiktigt tills fyllningen har blandat sig till en jämn smet men inte för länge – bara så att det blandar sig.

5. Smörj insidan på formen och häll fyllningen över botten. Knacka försiktigt på kanten för att få bort eventuella luftbubblor.

6. Grädda drygt 1 timme (1 tim 15 min kanske). Kakan ska ha stannat även i mitten och gärna fått lite lätt färg i kanten. Stäng av värmen och låt stå i eftervärme ytterligare 1 timme. Förvara den i kylen efter den har svalnat. Blir godast dagen efter när den fått stå till sig och den håller sig kanonbra i flera dagar.

Classic_NY_Cheesecake_inomhus

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka