Sparris, sparris och mer sparris! Vi älskar det.

Den här varianten är en gammal favorit jag alltid återkommer till. Att snabbt gratinera sparrisen toppad med finhackad svamp, riven parmesan och panko ger ett jättegott fras. Det är perfekt vegetariskt eller tillbehör till grillat kött eller fisk. Vad man väljer att servera till avgör om det blir en ensamrätt, förrätt eller huvudrätt.

Den kalla såsen med citron och sriracha är till exempel supergod till.

sparris_ugnsform

Sparris med gratinerat fras

1 bunt sparris, ca 14-16st
100 g färska champinjoner (eller annan svamp) + extra om man vill servera hela stekta champinjoner till
1,5 dl panko eller rivet vitt bröd (använd mandelmjöl istället för lchf/lowcarb)
50 g parmesan (eller annan smakrik hårdost)
smör eller olja – (jag föredrar smör till detta, tillför smak till fraset)

1. Ta bort sparrisens nedre hårda del genom att försiktigt vicka fram och tillbaka och sedan bryta den där den bryts av naturligt. Ska det se snyggt ut, trimma dem till samma längd.

2. Panko eller brödsmulorna ska rostas. Använder du panko, rosta det i torr teflonpanna tills det blir gyllenbrunt. Rör hela tiden och passa noga för det bränner lätt. Har du (gammalt) vitt bröd hemma kan du riva brödet och rosta det på samma sätt som pankosmulorna. Man kan också skära tunna skivor och rosta det lätt i brödrost eller ugn. Kör det sedan i en mixer. Pulsera mixern så att det blir blandat större och mindre smulor. Har du ingen mixer är det bara att ta fram kniven och hacka.

3. Riv osten.

4. Rengör, trimma och hacka svampen fint. Jag ser till att ha extra svamp som jag lämnar hel. Den blir fin på tallriken tillsammans med sparrisen. Den steker jag medan resten är i ugnen. Låt hacket först ånga av sig på medelvärme utan fett i stekpanna. När det släppt en del vatten (ca 10-15 min), höj värmen och tillsätt ett par rejäla klickar smör. Tillsätt lite salt (osten sedan är ganska salt) och svartpeppar. Fräs på rejält tills svampen får fin färg.

Parmesan_champinjoner_hackat_skärbräda

5. När svampen är klar, lägg i några extra klickar smör och låt smälta, stäng värmen. Lägg direkt i de rostade brödsmulorna och osten och rör ihop fraset. Brödet får på så vis fett från smöret och bränner sedan inte så lätt i ugnen. Ta av plattan.

6. Lägg sparrisen i kokande saltat vatten i två minuter. Ta upp och doppa snabbt i kallt vatten för att stoppa tillagningen. Lägg sparrisen i en smord ugnsform.

panering_panko_svamp_parmesan_narbild

7. Smaka av fraset. Osten är salt och svampen redan saltad så mer salt behövs nog inte. Häll fraset över sparrisen och gratinera det, 200 gr i ca 10 min tills det får fin färg och doftar gott. Servera genast medan det är frasigt.

sparris_tallrik_panerad_champinjoner

Blir det något över kan man dagen efter skära sparrisen i mindre bitar och fräsa det i stekpanna tillsammans med fraset. Det kan finnas andra överblivna kompisar i kylen. Potatisbitar, rotsaker eller andra grönsaker kan göra det sällskap i stekpannan och bli en jättegod lunch.

Gillar man inte svamp (hint, kära dotter) kan man göra ett gott fras med bara panko och ost men då behöver brödsmulorna smör efter rostningen (se ovan).

 

6 Kommentarer

 1. Lena Olsson 6 år sedan

  Ohhh, låter detta gott eller? Måste prova i helgen. Var köper man Panko?

  • Författare
   Monika 6 år sedan

   Lena och H:
   Panko kan man köpa i de flesta större vanliga matbutiker men även i asiatiska matbutiker (runt Möllan för alla som bor i Malmö). Min erfarenhet är att bra kvalitet är godare så det kan vara lönt att lägga på några kronor om det finns flera sorter att välja på.

 2. H 6 år sedan

  Åh! Det här hade jag glömt bort. Det som är så himla, himla gott!
  jag undrar också var panko går att få tag på?

 3. Maria Rydheim 6 år sedan

  Perfekt! Allt finns hemma. Regnet vräker ner så det blir till att dra ner rullgardinerna och leka vår inomhus :-)

  • Författare
   Monika 6 år sedan

   Vi andra kallar det jobba, haha.
   Jag panerade sparris idag – rullade dem i kryddor, mjöl, ägg och panko. In i ugnen tills fin färg på fraset, sen äta direkt och doppa i en god sås. Älskar sparris på alla vis.
   kram

 4. Kerstin 5 år sedan

  Gratinerad Sparris är så gott ……
  Du är fantastisk, med alla dina-hitta-på recept, och
  så gott det blir.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka