LCHF & LOWCARBSÅS

Nobissås – den klassiska berömda

In LCHF & LOWCARB, SÅS on

Nobissås – den klassiska berömda

 

Nobissåsen skapad av Werner Vögeli

Nobissås ligger i toppen på min favoritsåslista.

Nobissås, Operakällarens klassiska recept är skapat av Werner Vögeli. Genialiskt gott.

Testa!

Om du aldrig gjort Nobissåa – testa! Jag gör den om och om igen och den är hysteriskt god till grillat.

Den är också perfekt när man inte kommer på någon god sås – ett par ägg, lite dijon, vinäger och olja brukar man ha hemma. Gräslök kan man ha i frysen, till exempel till Nobissås när man blir sugen, he he.

Nobissåsen passar till det mesta och är ett bra alternativ till bearnaise som man snabbt tröttnar på efter några grillkvällar. Nobissåsen är också lätt att göra.

Den är även en perfekt LCHF eller lowcarb-sås, 3-4 matskedar till köttet eller fisken gör en rejält mätt.

Tunna ut den med kokt, avsvalnat vatten, och du har en härlig Nobisdressing till sallad eller liknande.

Receptet går utmärkt att halvera. Nobissåsen håller bra flera dagar i kylen och ännu längre om den inte åker in och ut eller har stått framme länge.

 

Operakällarens_Nobisås_ingredienser

Operakällarens Nobissås

2 ägg

2 msk rödvinsvinäger (ej balsamvinäger – blir sött och färgar såsen brun)

5 dl neutral olja (rumstempererad)

1 tsk salt

0,5 tsk nymalen svartpeppar

2,5 tsk fransk ljus senap, dijon

1 liten vitlöksklyfta (hackad/riven)

2,5 msk finskuren gräslök (hacka inte sönder gräslöken – läs mer nedan)

_____

Gör så här:

1. Lägg äggen i kokande vatten och låt dem koka i exakt 3 minuter.

2. Knäck äggen (så snart du kan hålla dem utan att bränna dig) och skrapa försiktigt ur det lösa innehållet med en sked i matberedarens eller mixerkärlets behållare. Mixa äggen.

3. Börja med lite olja åt gången – precis som man gör majonnäs – så att såsen inte skär sig. Häll i olja och vinäger växelvis och mixa i omgångar tills du har en tjock sås.

4. Smaka av med salt, peppar, senap, hackad/riven vitlök och fint skuren gräslök.

 

Personligen gillar jag Nobissås rejält syrlig så jag tar alltid lite extra senap och vinäger, vilket är extra gott till grillat kött. Återigen en smaksak. Bara att smaka, låta stå till sig och smaka igen!

 

Operakällarens_Nobisås

Göra i förväg och låt mogna

Här är min Nobissås redo för kylen i två burkar. Såsen behöver mogna i kylen, allt från några timmar till över natten så den kan med fördel göras i förväg. Smaka av den igen före servering.

Servera den rumstempererad. Piffa den gärna med nyskuren gräslök vid serveringen, ser fint och gott ut och ger mer löksmak (läs nedan)!

 

Operakällarens_Nobisås

Överkurs för intresserade:

Här har jag skrivit om att hacka lök.

I boken Matmolekyler (min matbibel) får vi lära oss varför vi inte ska trasa sönder lök och varför lök ska serveras nyhackad och nyskuren. När man pressar, river, mixar eller hackar ihjäl lök, trasas alltför många celler sönder och tillsammans med luft oxiderar löken snabbt och får en oangenäm smak. Ska löken i en sås, dipp eller dressing gäller det att vända i den snabbt. Smaken blir mesigare när den är nervänd men det kan hjälpas upp med lite nyskuren vid servering.

Så skarp kniv gäller för lök – handhackad, finhackad och framför allt nyhackad!

Läs mer i boken eller på länken här om du är nyfiken.

8 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 5 år sedan

    Kommer absolut att göra såsen nästa gång vi grillar. Eftersom grillning är vårt stora balkongintresse ser man fram emot tips på alternativa tillbehör.
    Var inne och läste länken #här#. Lök är ju en hel vetenskap.
    Mamma

    • Författare
      Monika 5 år sedan

      Ja, lök är en hel vetenskap :-)
      Såg du att jag nämnde Allan i texten? Han älskar den här såsen.
      Kram

      • Ingrid Österheim 5 år sedan

        Ja han sa att det var bara han som ÖSTE upp sås, ni andra bara duttade. Efter hemkomsten berömde han inte bara såsen. Allting
        var jättegott och han kan inte nog berömma dina matlagningskonster.

  2. Annika 5 år sedan

    Tack för en inspirerande och imponerande blogg, Monika! Än så länge har jag bara gottat mig åt bilder & text – jag fastnade i fascination över lökhackandets konst… hatten av för alla duktiga kockar, hantverket bakom en god måltid är värd all beundran! Ser fram emot mer inspiration härifrån!
    /annika

    • Författare
      Monika 5 år sedan

      Annika: Glömde gluten, så glöm även anjovistårtan.

  3. Författare
    Monika 5 år sedan

    Annika: Tack sötaste! Det värmer med beröm och uppmuntran. Idag blev det anjovistårta. Den kan du väl äta med laktosfri creme fraiche? Annars är du en utmaning att laga mat till. Funderar så det knakar ;-)

  4. Magnus Essendrup 4 år sedan

    Åhhh… Den här såsen presenterades för mig av en av Sveriges bästa kockar, Mats Öhrn, och han var skolad bla på just Operakällaren (Tore Wretman). Till denna sås brukar vi göra en typ av paj med lax, musslor, räkor och isbergssallad. Grymt gott!

    • Författare
      Monika 4 år sedan

      Hej Magnus! Så roligt att läsa & tack för att du hör av dig. Nobissåsen är grymt god, verkligen en favorit. Jag tycker också att den inte bara passar till kött utan även till fisk och skaldjur. Så gott det lät! Gott nytt år!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka