Kål är riktigt bra basmat, väldigt nyttigt och skuren blir den bara ännu nyttigare. Äter man dessutom lågkolhydratkost finns den på bordet många dagar i veckan, i olika former. Här är en variant på strimlad rå grön- och brysselkål – kungar av nyttigheter.

Den här robusta kålsalladen är väldigt matig och en bra bas till nästan vad som helst. Kålsmaken är inte alls framträdande när man äter den rå. Den strimlade kålen smakar bara fräscht och ger oss rejält att tugga på. Små fina spetskålhuvuden är i säsong nu. Den kålen är snällare i smaken så om du är skeptisk till kålsmak kan du testa den.

Som vanligt är det dressingen och tillbehören som bestämmer smaken. Idag gör jag salladen i en variant med citrondressing och salta tillbehör.

Salladen passar jättebra till korv, bacon, gris, lamm och rökt fisk – perfekt till det grillade och allt gott från röken i sommar.

Eller så blandar man i det goda och gör en allt-i-ett lunchlåda. Man står sig lääänge. Dressa inte för mycket om salladen ska stå över natten eller många timmar. Bättre att ta med lite dressing och osten och fräscha upp salladen när du ska äta. Salladen håller sig jättebra och spänstig till dagen efter. Grönkål tröttnar inte i första taget.

När det är säsong för apelsiner smakar det gott i dressingen som omväxling. Ta annars er vanliga favoritdressing eller vinaigette. Idag är det i alla fall syrlig citrondressing med rejält med dijonsenap som gäller. Jag gillar som bekant syra :-)

Tips! Riv skalet med citronen i handen och jobba med rivjärnet som på bilden (om du nu har den här typen). Mycket lättare. 

rivet_citronskal

Dressing:
2 msk dijonsenap
1 citron, rivet skal + färskpressad saft (ca 50ml)
1 msk honung eller agave
1 dl (oliv)olja (just olivolja är gott till kål)
salt, svartpeppar

halv_dl_citronsaft

Kålmängden är lagom till 3-4 portioner men beror på vad man äter till.

ca 5 dl finstrimlad färsk grönkål
ca 5 dl finstrimlad färsk brysselkål (ca 10 st)
1/2 – 1 dl rostad och saltad mandel (finns att köpa färdig), delad i ett par tre delar (eller exempelvis valnötter, pinjenötter, pecannötter)
1/2 – 1 dl riven parmesan (eller feta, pecorino, annan getost (eller annan god ost med smak och sälta))

Grönkål_strimlad_skärbräda

1. Bada och ansa grönsakerna.
2. Repa bladen från stjälkarna på grönkålen. Rulla ihop bladen till cigarrer och finstrimla dem.
3. Halvera brysselkålen. De ligger nu stadigt medan du strimlar dem. (Så gör man med allt som är runt för att undvika skador – se till att ha en plan sida mot skärbrädan på det du skär.)
4. Vispa ihop senap, citronsaft, citronskal och sötning till dressingen. Vispa i oljan lite åt gången tills dressingen tjocknar. Smaka av med salt och svartpeppar. Smaka sedan eventuellt av med antingen mer citron eller sötning, syra eller sötma, beroende på personlig smak.
5. Lägg först grönkålen i en skål. Slå lite dressing över, rör runt och massera in dressingen i kålen.
6. Lägg sedan i brysselkålen, blanda och slå på lite mer dressing. Man ser när det är lagom med dressing för det ser helt enkelt gott ut. Resten kan serveras bredvid och sparas om det blir över. Salladen kan dra en stund i kylen om tid finns.
7. Blanda ner den rostade mandeln och osten vid servering.

Sallad_brysselkål_grönkål_fat

Vi åt salladen med en god Salciccia från köttaffären på Limhamn. God, snabb och nyttig vardagsmat.

Först lite sallad!

lägger_upp_kålsallad

Sen en korv!

Lägger_upp_korv

Toppa med extra parmesan!

strösslar_parmesan

8 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 5 år sedan

    Allt du gör är så inspirerande och ser så gott ut. Du är fantastisk.
    Mamma

    • Författare
      Monika 4 år sedan

      Tack så mycket! Uppmuntran betyder mycket :-)
      Kram

  2. Brita 5 år sedan

    Den här salladen har verkligen blivit min favorit:)

    • Författare
      Monika 4 år sedan

      Så roligt!
      Jag äter grönkål många dagar i veckan. I förrgår blandade jag kålen med en tonfiskröra och ett ägg till, idag till bolognese istället för pasta.
      Kram och tack för att du följer bloggen!

  3. Kerstin 4 år sedan

    Fantastiskt för smaklökarna –
    och för ögonen –
    ett jätteplus till din duktige fotograf.

    • Författare
      Monika 4 år sedan

      Jag för berömmet vidare till fotografen :-) Tack Kerstin för allt beröm!

  4. Jogi 4 år sedan

    Gud, vad gott det ser ut! Man blir verkligen sugen.

Pingbacks

  1. […] Fräs till exempel kålen med lök och vitlök. Eller gräddstuva den. Gör en soppa. Frasiga kålchips (inlägg kommer). Superfinstrimlad i sallad. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka