FRÅN HAVETLCHF & LOWCARBSÅS

Vit fisk med musselsås

In FRÅN HAVET, LCHF & LOWCARB, SÅS on

En underbar sås med rökta musslor som smakar fantastiskt till vit fisk och fräscha grönsaker.

Här är såsen hjälte så välj fin fisk och milda fräscha tillbehör. Smörkokta primörer passar perfekt. Ett lent potatismos – klassiskt.

OBS! Testa först att mixa hälften av musslorna så att inte den rökta smaken tar över för mycket. Jag köpte en burk rökta lyxmusslor i Danmark. De smakade så mycket rök att såsen blev förstörd. Det skiljer tydligen enormt mycket mellan olika producenter.

Rökt musselsås

Tärna en schallottenlök och en bit (ca 100g) rotselleri fint. Fräs i lite smör utan att det tar färg.
Slå på 2,5 dl vitt vin och koka ner till ca hälften.
Slå på fiskbuljong (fond på flaska, tärning, hemlagad) motsvarande ca 5 dl buljong.
Slå i 3 dl grädde och koka ihop såsen en stund.
Mixa såsen och smaka av med salt. Behövs mer syra kan man stänka i lite vitvinsvinäger eller citron. Hit kan du förbereda och sätta åt sidan medan du gör allt annat.

När det är dags värmer du såsen och ser om du behöver göra något åt konsistensen, eventuellt tunna ut den lite. Precis vid serveringen öppnar du en burk rökta musslor (80 g) och häller dem i såsen (spara några till dekoration om du vill). Mixa härligheten, värm och blanka av med en klick smör.

Välj någon god vit fisk och tillaga den enligt rekommendation. Min tumregel till den här typen av fiskrätter är (oftast) färsk fisk, försiktig tillagning i låg temperatur och så få kryddor som möjligt för att behålla en fin smak.

Fisken blev jättegod med färsk grön sparris och sockerärtor.

Nästa gång ska jag använda såsen som bas i en fisksoppa och lägga i massor med fina grönsaker. Längtar redan :-)

3 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 6 år sedan

    Då både jag och min käresta älskar fisk kommer jag absolut att prova rätten.

  2. Monika 6 år sedan

    Berätta sedan vad ni tyckte!

    • Ingrid Österheim 6 år sedan

      Absolut!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka