Äggröra

Jag lärde mig laga lyxig krämig äggröra av chef Ramsey för många år sedan. Det är förstås en smaksak men Gordon & jag tycker den här är perfekt.

Det går bra att ta äggen direkt från kylen. Jag skriver att man inte ska salta och peppra i början. Anledningen är att äggen kan bli gråa och vattniga. Känns igen från hotellfrukostar, va? Ofta innehåller hotellens äggröror dessutom en massa socker för de använder färdiga blandningar. Usch!

Gör så här

Knäck 3 ägg i en kastrull, inte en stekpanna. Vispa inte äggen innan utan rör ihop dem under omrörningen.
Lägg i en liten klick smör. Krydda inte i detta skedet. Värm på medelvärme och rör hela tiden.
Ta äggen från och till plattan några gånger så äggröran tjocknar lugnt och fint (utan att se ut som omelett efter några minuter). Här mot slutet smakar du av med salt & peppar.

När du har lagom fast men mjuk konsistens, ta äggröran från värmen och rör i en 1/2 msk creme fraiche (mer än så blir inte godare, tvärtom). Creme fraichen hjälper också till att snabbt sänka äggrörans temperatur och risken att laga den blir överkokt minskar. 

Scrambled perfection!

Servera äggröran på klassiskt vis med stekt bacon. Rökt kött, skinka eller kalkon är också gott till äggröran.

Äggröran är mättande och en perfekt lowcarb frukost eller lchf.

Note: Om du tycker det låter för fett med en klick smör och en 1/2 msk creme fraiche, gör hellre en bondomelett på vatten.

scrambled eggs äggröra

 

Mättande äggrätter

Andra bra äggrätter än äggröra som mättar är till exempel Skånsk äggakaka. Den är extremt mättande men vad gör det när det är så gott. Söte mannen älskar det och kan äta äggakakan ofta men jag håller mig till någon enstaka gång per år.

En annan bra äggrätt är LCHF fläskpannkaka. Den äter jag däremot många gånger om året. Äggröra äter jag flera gånger i månaden.

1 Kommentar

  1. Anonym 3 år sedan

    Ett absolut måste till mysiga helgfrukostarna!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka